Wauw, wat hebben wij een geweldige trip gehad! 10 dagen die voelden als een paar weken. Uren rijden, soms een klein beetje verdwalen. Zee, kale vlaktes, bergen. We hebben het allemaal meegemaakt. Van de 10 dagen dat we weg waren hebben we 8 volle dagen kunnen touren. Daarom, bij deze: onze roadtrip in 8 dagen!

Dag 1: Reyjavik - Búðardalur

Meteen na aankomst op het vliegveld zijn wij opgepikt door KuKu campers, waar we onze Landrover Defender camper gehuurd hebben. Na wat papierwerk op hun kantoor waren we ready to go! Even wat boodschappen inslaan – waar het grootste gedeelte van onze vakantie mee hebben gedaan.

Tip: als je zelf gaat koken. Bedenk van te voren (in grote lijnen) wat je wilt gaan koken gedurende de week. Wij hadden vanuit Nederland al zakjes kruiden meegenomen, waardoor we alleen nog maar de bijpassende groenten en rijst/pasta hoefden te kopen. Je koopt hierdoor automatisch slimmer in omdat je sommige dingen vaker kunt gebruiken.

Dag 2: Búðardalur - Grundarfjörður - Varmahlíð

We willen graag ook het westelijke ‘schiereiland’ boven Reyjavik bezoeken want hier zijn twee mooie hotspots die op ons lijstje staan. Helaas zijn we de eerste avond op een camping belandt die al wat verder op de route ligt. Hierdoor moeten we op zaterdag een stukje terug rijden. Er was hele harde wind voorspelt in deze westelijke regio, maar we laten ons niet kennen en gaan toch die kant op. Uiteindelijk bezoeken we alleen de waterval Seljalandsfoss en trekken we niet nóg westelijker omdat we het risico toch te groot vinden.

Tip: houd de website road.is in de gaten. Hier kun je op de kaart van IJsland precies de condities van de wegen zien m.b.t het weer. Je kunt dan zelf bepalen of je je op deze wegen wilt begeven. Tenzij het zó slecht is, dan worden deze wegen afgesloten en kun je hier simpelweg niet langs.

Dag 3: Varmahlíð - Laugar

De dag begon mooi, maar helaas kregen we in de loop van de ochtend pech met onze Defender. We zullen jullie de ins and outs besparen, maar hierdoor hebben we uiteindelijk overdag in Akrureyri rond gelopen terwijl er intussen een nieuwe Defender naar ons onderweg was. Hulde aan KuKu voor deze service (te bedenken dat ze hiervoor 5 uur heen en 5 uur terug moesten rijden). Aan het begin van de avond konden we weer de weg op en reden we richting Laugar. Hier kwamen we aan op een camping waar we de enige gasten waren. We konden onze camper ergens midden in de witte wondere wereld zetten.

Tip: zorg dat je van te voren goed checkt welke campings er een beetje op je route liggen. Wij waren er vanuit gegaan dat we gemakkelijk allerlei campings konden aandoen, maar helaas bleken er heel veel campings na oktober te sluiten. Niet geheel onbegrijpelijk, maar wel fijn om hier van te voren rekening mee te houden. Vooral als je in het najaar/winter reist. Een handige site hier voor is Tjalda.is.

Dag 4: Laugar - Húsavik - Egilsstaðir

’s Ochtends werden we wakker in een witte wondere wereld. We hadden deze ochtend een walvistour op de planning staan en vertrokken al op tijd richting Husavik. Tijdens de drie uur durende tocht hebben we maar liefst 5 walvissen gespot. Helaas heeft Emily door haar zeeziekte weinig van meegekregen! Bedenk dus van te voren goed of je tegen de ruige zee kunt. Na de walvistour daalden we weer een stukje af en bezochten we de indrukwekkende waterval Goðafoss. Deze waterval loopt een beetje rond en kun je vanaf meerder plekken bekijken. Hierna reden we verder het Myvtan district in. Bij Myvatn heb je ook een warmwaterbron waar je kunt zwemmen.

Tip: mocht je ook het Noorden bezoeken; neem dan een bezoekje aan het warmwaterbad in Myvatn. Misschien niet helemaal zo glamour als Blue Lagoon maar wel net zo fijn (denken wij!) en een stuk goedkoper. Je kunt hier gewoon naar toe rijden en een kaartje aan de balie kopen. Een reservering 2 weken van te voren is niet nodig.

Dag 5: Egilsstaðir - Höfn

Deze dag hebben we een flink stuk gereden. Op deze dag hadden we voor het eerst een goede regenbui. Die was ons tot nu toe nog bespaard gebleven.

Dag 6: Höfn - Kirkjubæjarklaustur

Na een aardige rit – waar tijdens af en toe de zon prachtig door kwam- kwamen we aan bij de gletsjers van Vatnajökull. Zo bizar om te zien, de ijsschotsen zijn gewoon blauw van kleur. Het was een flink eind lopen naar de gletsjers toe, want we hadden de auto aan het begin van de onverharde weg ernaartoe gezet. Hierna reden we nog een klein stukje verder door naar Skaftafell. Je kon hier het natuurpark van Vatnajökull in en via allerlei wandelroutes kwam je langs mooie plekken, waaronder twee watervallen. Eén bijzondere daarvan is Svartifoss. Deze waterval komt uit een soort gesteente die in lange lagen uitgesneden lijkt te zijn.

Dag 7: Kirkjubæjarklaustur - Selfoss

Vanuit onze camping in Kirkjubæjarklaustur hoefden we maar een kwartiertje te rijden naar onze eerste hotspot. Eén van de plekken die je veel voorbij ziet komen als je plaatjes zoekt van IJsland, is de Fjaðrárgljúfur canyon. Een groene kloof waar een rivier doorheen loopt. Als je op de goede plekjes staat heb je een geweldig uitzicht dwars door de kloof heen. Bij ons regende het tijdens onze wandeltocht hier naar toe lichtjes, maar het was meer dan de moeite waard! Hierna reden we door richting Vík, het dorp wat voornamelijk bekend staat om haar zwarte stranden. Voornamelijk op deze plek moesten wij echt even weer wennen aan de massa’s toeristen die je tegenkomt in het zuiden. Er stond die middag een MEGA harde wind, waardoor je soms echt door spleetjes moest kijken. Wel heel apart om te zien, zo’n gitzwart strand. We sloten de dag af met een bezoekje aan de watervallen bij Skógafoss en Seljalandsfoss. Ook één van de bekendere watervallen van IJsland.

Dag 8: Selfoss - Úthlíð

Onze laatste volle dag om hotspots te bezoeken. We komen alweer aardig in de buurt van Reyjavik maar gaan toch nog een stukje landinwaarts. Daar zijn o.a. de waterval Gulfoss en de geisers van Geysir te zien. We hadden inmiddels al heel wat watervallen gezien en daar wordt je af en toe een beetje ‘verwend’ van. Maar ook de Gulfoss waterval was weer overweldigend. Met name de power die uit deze waterval komt. Het water komt met heel veel geweld naar beneden en zorgt daardoor ook weer voor flink veel stuifwater. Met name als het in de kloof valt. ’s Middags reden we een stukje verder naar Geysir. Hier liggen een aantal geisers bij elkaar waarvan er eigenlijk nog maar één echt actief is. Om de 5 a 7 minuten komt ‘ie omhoog.

Dag 9: Úthlíð - Reyjavik

De dag voor ons vertrek zijn wij ’s ochtend nog het National Park Þingvellir geweest. Meteen ook de eerste plek waar we parkeergeld moesten betalen 😉 In het National Park zijn er verschillende wandelroutes – op hele degelijke wandelpaden. Je merkt dan meteen dat je weer dichter bij een (toeristische) stad zit. Daarna hebben we nog heel snel even Reyjavik stad meegepakt, maar zelf vonden wij dit niet heel bijzonder. En toen was het tijd om onze geliefde Landrover Defender van KuKu terug te gaan brengen. Toch wel gek hoor, zo’n auto is de hele vakantie je rijdende huisje. Maar eerlijk, we keken er ook wel heel erg naar uit om die nacht weer in een ‘echt’ bed te slapen 🙂

Dag 10: Reyjavik - Nederland

Helaas was de nacht in een fijn bed niet van hele lange duur. Om 06.00 zouden we al de lucht in gaan, wat betekende dat ons wekkertje om 03:30 ging. Gelukkig verbleven we in een hotel dat bijna praktisch naast de Airport zit, dus dat was wel heel fijn. Takk Ísland!

Vragen over onze roodtrip door IJsland? Stel ze gerust!