Kamperen in IJsland, misschien niet het eerste waar je aan denkt. Je zou het toch eens moeten overwegen als je van plan bent door IJsland te reizen. Je ziet namelijk nóg meer omdat je altijd buiten bent, je bespaart er geld mee en uiteindelijk zul je ook weer je eigen bed meer gaan waarderen. Wij hebben met een camper rond getourd en weten niet hoe het is om in een tent te overnachten in IJsland. Want dat kan natuurlijk ook.

Voorbereiding

Enkele maanden voor wij vertrokken hadden wij al de nodige voorbereidingen getroffen.

  • Zoek een camperverhuurbedrijf uit en bedenk wat voor camper(auto) je wilt. Wij gingen voor een Landrover Defender van KuKu, maar zij verhuren ook kleinere campers.
  • Vraag na wat er bij de camper inzit en wat je zelf mee moet nemen. Maak vervolgens een meeneemlijst. Vergeet daarbij niet ook te denken aan bijv. een goeie roadtrip CD.
  • Check of je thuis al een goede reisverzekering hebt afgesloten.

Eten & drinken

IJsland staat erom bekend dat het eten en drinken er erg duur is. Met name ‘exclusieve producten’ als vlees en alcohol. Maar je kunt hier slim mee omgaan:

  • Als je van plan bent veel zelf te gaan koken: bedenk thuis alvast globaal wat je daar zou kunnen koken. Met voldoende voedingswaarden, maar niet te moeilijk 😉
  • Neem kruidenzakjes mee als je weet welke gerechten je gaat kopen. Je kunt dan gericht boodschappen doen en dit aanvullen met verse groenten en rijst/pasta
  • Water kun je gewoon uit de kraan drinken, dus flessen water kopen is niet nodig!
  • Houd er rekening mee dat in veel zuivelproducten standaard schapenmelk gebruikt wordt (moet je van houden)
  • Wees niet te kritisch als het om eettentjes gaat. Hippe lunchrooms zul je daar niet tegenkomen. Onze lunch was vaak een belegd broodje van een mini-supermarktje of een tankstation.
  • Mocht je onverhoopt lang tijd geen eetgelegenheden/supermarkten tegenkomen, zorg dat je altijd iets voedzaams bij je hebt; zoals mueslirepen.

Op zoek naar een camping

Je hebt een camper gehuurd, maar daarmee ben je er nog niet. Helaas kun je niet zomaar overal je auto neerzetten om daar te gaan overnachten. Wildkamperen is officieel niet (meer) toegestaan in IJsland. Wij hadden van te voren ons niet echt voorbereid op het zoeken naar campings. We wisten dat er veel campings in IJsland zijn, maar toch bleken er veel dicht te zitten na oktober. Mocht je in de winter gaan, check dan even de campings met winterservice op Tjalda.is. Dan weet je zeker niet dat je voor een dichte camping komt te staan. Iets wat wij wel een paar keer hebben gehad. Volgens mij kost een nachtje gemiddeld 10,- per nacht p.p.

In principe kom je (in de winter) op een camping puur om te overnachten. Sommige campings hebben ook een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt zitten of koken. Hier hebben wij een paar keer gebruik van gemaakt. Af en toe is het ook fijn om even te kunnen koken in een ‘echte keuken’. Je kunt dan vaak ook meteen even je apparatuur opladen. Wij hadden overigens van KuKu als één van de extra’s een stroomgenerator, die je aansloot op de sigarettenaansteker. Hier konden allerlei soorten stekkers in. Zo konden we dus vaak onderweg onze laptop, adapter van de camera’s en telefoons opladen. Aanrader!

Mocht je nog meer willen weten over kamperen in IJsland, stel je vraag gerust!